X

De Brik

  • Kunstenaar: leerlingen metaalbewerking MBO Utrecht
  • Titel: Monument de Brik
  • Datering: 1-7-2013
  • Materiaal: roestvrijstaal
  • Afmetingen: meer dan 12 m. hoog
  • Standplaats: Tammerrotonde (gebied van provincie, maar beeld in beheer bij gemeente)

Wetenswaardigheden:

Persbericht

Op maandag 1 juli heeft de Koninklijke Luchtmacht officieel de replica van het vliegtuig ‘De Brik’ overgedragen aan de gemeente Soest. Na de onthulling droeg Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal A. Schnitger het toestel met een speech over aan burgemeester G. Mik.
Op 1 juli 1913 is de Nederlandse Militaire Luchtvaartafdeling is opgericht. Daarmee werd Soesterberg de bakermat van de Nederlandse Luchtvaart en kreeg het de bijnaam Vliegdorp. Honderd jaar Vliegdorp werd de afgelopen week met veel festiviteiten gevierd en maandag 1 juli vierde de Luchtmacht haar verjaardag.
Na een herdenkingsplechtigheid bij het monument op de voormalige vliegbasis Soesterberg, werd aan het begin van de middag een replica van het eerste Nederlandse militaire vliegtuig, ‘De Brik’, onthuld. De replica staat op de Tammerrotonde en is gebouwd door leerlingen metaalbewerking van het MBO Utrecht.
Het unieke monument is gesponsord door verschillende bedrijven in en rondom Soest en door de Koninklijke Vereniging Onze Luchtmacht (KNVOL). ‘De Brik’ werd door de voorzitter van de KNVOL, de heer S. van Groningen, aangeboden aan de Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenantgeneraal A. Schnitger. De generaal droeg vervolgens de replica over aan burgemeester G. Mik.